iffr film de waarneming

28 januari 2016

Op zondag 31 januari gaat tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam de film ‘De waarneming’ in première. Een intens portret van schilder Robert Zandvliet dat zich beweegt door zijn atelier en zijn hoofd. Gemaakt door Frank Scheffer.

Terwijl de kunstenaar vertelt waar het hem om gaat in een schilderij, zien wij de praktijk. Die bestaat uit verf mengen, spieraam opspannen, verschillende kwasten uitproberen, maar vooral uit langdurig en geconcentreerd kijken.

Schilder Robert Zandvliet is één van de kunstenaars die exposeert tijdens Snapshot of a larger order. Hij behoort tot de wereldtop van zijn generatie. Op 45-jarige leeftijd, als mid-career kunstenaar, heeft hij een punt van bezinning bereikt. Hij heeft de kunstgeschiedenis tegen het licht gehouden en probeert zichzelf opnieuw te definiëren. Steeds kaler worden zijn voorstellingen, totdat archetypische vormen overblijven. Zandvliet wil ‘De eigen handigheidjes doorbreken… om tot de kern van het beeld te komen’. Hij zegt het op de geluidsband terwijl de camera van Frank Scheffer hem volgt in zijn atelier.

‘De waarneming’ vindt plaats in twee binnenruimtes: het hoofd van de kunstenaar en de plaats waar hij zijn ideeën verwezenlijkt. Scheffer zit zijn onderwerp dicht op de huid om te tonen wat niet gezegd kan worden. Af en toe zoomt hij uit om kort Zandvliets grote doeken te tonen. Vaker zijn het close-ups. Van handen, een mond, de ogen van de kunstenaar die een bezeten concentratie uitstralen. Want dat is schilderen toch bovenal: kijken.

Het IFFR vertoont ‘De waarneming’ op zondag 31 januari, maandag 1 en donderdag 4 februari. De film duurt 55 minuten.

 

Robert Zandvliet IFFR film De Waarneming Frank Scheffers Internationaal Film Festival Rotterdam