publicaties

Bij de tentoonstelling Snapshot of a larger order verschijnen drie publicaties en een film.

Wandelgids

Iedere bezoeker ontvangt gratis bij het toegangskaartje de wandelgids in het Nederlands of Engels. Deze wandelgids bevat teksten van schrijver en recensent Lucette ter Borg over de twintig kunstenaars en hun werk. Als bezoeker kijk je door haar persoonlijke visie op een onverwachte en verbeeldingsvolle manier naar de kunstwerken. Fotograaf Guus Rijven legde de werken in progress vast en maakte portretten van de kunstenaars. Een plattegrond van het tentoonstellingsterrein gidst je verder door de tentoonstelling.

Publicatie ‘Oerstof’

Speciaal voor Snapshot of a larger order verschijnt de extra publicatie ‘Oerstof’. Een verdiepend boek bij de tentoonstelling. Deze publicatie is tijdens de tentoonstelling te koop bij de kassa in de Noletloodsen voor € 39,50.

Beeldend kunstenaar en schrijver Florette Dijkstra schreef verhalen over het beginnen van kunst aan de hand van de inzichten van kunstenaars en schrijvers uit alle tijden. Het zijn geen kunsthistorische of filosofische essays, maar persoonlijke en literaire teksten waarin steeds opnieuw wordt getast naar het begin van kunst in het verleden én in elk kunstwerk dat wordt gemaakt.

Fotograaf Guus Rijven bracht tijdens de opbouw van de tentoonstelling het hele proces in beeld. Van de lege loodsen tot aan de installatie van de definitieve werken. De inrichting van de ruimte, de maquettes die de kunstenaars van hun werk maakten, de kunstenaarsateliers, de kunstwerken in wording, en nog veel meer. Alles op de foto’s is in wording, niets is ‘af’.

Naast de verhalen en foto’s bevat de publicatie een dvd met daarop de film ‘Movement towards a larger order’ van beeldend kunstenaar, filmer en regisseur Kim Zeegers.

Krant ‘de kijker’

Als bezoeker van een tentoonstelling blijf je gewoonlijk anoniem en speel je vaak geen actieve rol in het geheel. Toch zijn er veel relevante vragen en ervaringen denkbaar die jou als bezoeker bezighouden. In de tentoonstelling Snapshot of a larger order komt ook ‘de kijker’ ook aan het woord.

Kunsthistoricus en -criticus Frits de Coninck vroeg een groep professionele kunstkijkers naar hun kijkervaringen. Waar kijk je precies naar en wat zoek je? Tot welke associaties, emoties, herkenningen leidt het kijken? Wat roept het kijken op aan reflecties, ideeën, twijfels?  Waarom kijk je naar kunst en wat betekent dat? Wat voor mini-wereld kijk je bij elkaar?

Met de krant ‘de kijker’ krijgt je als bezoeker een inkijkje in de tentoonstelling via de blik van betrokkenen. Ook wordt De Ketelfactory, die de tentoonstelling initieerde, als plek voor kunst en het beschouwen van kunst onder de loep genomen. Fotograaf Guus Rijven portretteerde de geïnterviewden.

De krant is te koop bij de tentoonstelling in de Noletloodsen en kost € 1.

Film ‘Movement towards a larger order’

Beeldend kunstenaar, filmer en regisseur Kim Zeegers maakt speciaal voor deze tentoonstelling een nieuwe videofilm waarin de deelnemende kunstenaars laten zien wat hun zogenaamde ‘motormoment’ is. Datgene wat hen aanzet tot het maken van een nieuw kunstwerk. Dit kan een locatie zijn maar ook een handeling.

De film geeft geen tekst en uitleg, maar biedt een impressie van de inspiraties van de kunstenaars. Deze ongeveer 45 minuten durende film is te zien in de tentoonstelling. Een DVD hiervan is opgenomen in de publicatie ‘Oerstof’.

Kim Zeegers maakte de afgelopen jaren van alle kunstenaars een videoportret van ongeveer tien minuten in de serie Zielsverrukkingen. Daarin vertellen de kunstenaars uitgebreid over hun fascinaties en bronnen. De videoportretten zijn permanent te zien op de website van De Ketelfactory.

 

 

 

uitzicht molen noletloodsen schiedam snapshot