educatie

Basisonderwijs

Kijk nou! – Met een Snapshot-docent op ontdekkingsreis door de tentoonstelling. Snapshot of a larger order nodigt alle kinderen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs uit om met de klas op ontdekkingstocht te gaan in de nieuwe Noletloodsen in Schiedam. Een spannende en speelse kennismaking met de kunstwerken van 20 hedendaagse kunstenaars in een oude houtopslag van 6.000 m2.

Er zijn geen strakke witte muren, je hoeft niet muisstil te zijn of uren te luisteren. In de grote Noletloodsen maken de kinderen kennis met hedendaagse beeldende kunst door een ontdekkingstocht door een wereld waar alles wáár kan zijn! Met een kist vol (kinder-)filosofische vragen, onverwachte opdrachten en herkenbare materialen worden de kinderen uitgedaagd gezamenlijk hun eigen waarheden te ontwikkelen en met plezier hedendaagse beeldende kunst te leren ‘lezen’ en beleven. Door de nieuw aangeleerde manieren van kunstbeleving wordt iedere volgende ontmoeting met beeldende kunst een stuk spannender, leuker en leerzamer.

De ontdekkingsreis duurt 1 uur en wordt begeleid door een kinderfilosoof of docent beeldende kunst. Er zijn geen extra voorbereidings- of verwerkingsuren in de klas. De rondleiding is op iedere dinsdag of woensdag tijdens de reguliere openingstijden te boeken tegen een vergoeding van € 60 per klas (max. 30 leerlingen) plus een gereduceerde toegang van € 2 per kind. De school zorgt zelf voor de nodige begeleiding van docenten en ouders. De rondleiding dient ten minste 15 dagen voor het geplande bezoek te worden aangevraagd via info@snapshotschiedam.nl.

Voorgezet onderwijs

Huh? Hedendaags? – snelcursus hedendaagse kunst ‘lezen’ voor de middelbare scholier. Speciaal voor bovenbouwstudenten van het middelbare onderwijs bieden we een uniek programma aan waarbij de leerlingen door een speciale gids begeleid en getraind worden in ‘het leren lezen’ van hedendaagse kunst.

Naar kunst kijken stimuleert het kritisch denken, maar vaak is hedendaagse kunst zo lastig te begrijpen dat je er gauw op uitgekeken kunt zijn. Toch kun je met een paar trucjes al snel leren om kunst te ‘lezen’, waarmee het onbegrijpelijke ineens heel begrijpelijk wordt. Door dit te oefenen in de grote Noletloodsen wordt iedere daaropvolgende kunstbeleving of ervaring met (moeilijke) hedendaagse kunst een stuk spannender, leuker en leerzamer! Na de rondleiding wordt er aan de hand van een verwerkingsopdracht door de leerlingen zelf kunst ‘bedacht’.

De rondleiding duurt maximaal 1,5 uur en is iedere dinsdag of woensdag tijdens de reguliere openingstijden te boeken tegen een vergoeding van € 70 per klas (maximaal 25 leerlingen) plus een gereduceerde toegang van € 2 per leerling. Er zijn geen extra voorbereidings- of verwerkingsuren in de klas. De school zorgt zelf voor de nodige begeleiding van docenten en ouders. Voor meer informatie en het volledige programma mail je naar info@snapshotschiedam.nl. De rondleiding dient ten minste 15 dagen voor het geplande bezoek te worden aangevraagd via bovenstaand mailadres.

Hoger onderwijs

Kunstacademie – Academie arrangement – meet the artist. Speciaal voor studenten van de kunstacademie bieden we een academie-arrangement aan. Het arrangement bestaat uit een thematische rondleiding voor studenten van kunstacademies, waarbij de tentoonstelling wordt gezien vanuit het maakproces en de diverse processen van de kunstenaars, die uitmondden in deze gezamenlijke tentoonstelling. Eén gids geeft een introductie op de tentoonstelling en één kunstenaar is aanwezig om te vertellen over zijn of haar werkproces in aanloop naar de tentoonstelling en over de kunstenaarspraktijk in het algemeen.

Je kunt je inschrijven voor het academie-arrangement op 26 mei, 9 juni, 23 juni en 7 juli. Van 12.00 uur – 13.30 uur of van 14.30 uur – 16.00 uur. Het arrangement kan worden geboekt door groepen vanaf 10 personen. Het maximaal aantal deelnemers is 20. Bij meer personen is het mogelijk om twee rondleidingen tegelijk te boeken. De kosten zijn € 70 (per rondleiding) voor 1,5 uur met een gids en één van de betrokken kunstenaars. Dit is exclusief entreeprijs, studenten betalen een gereduceerd tarief van € 8 (dit is inclusief de Wandelgids). De reguliere entree is € 10. Het arrangement dient ten minste 15 dagen voor het geplande bezoek aangevraagd te worden via info@snapshotschiedam.nl. Een arrangement is in overleg ook op andere data en tijden te boeken.

WO Geesteswetenschappen

Academisch arrangement – meet the writer. Een praktijkervaring met een analytisch accent waarbij studenten worden uitgedaagd om het totaalconcept van de tentoonstelling te beredeneren, met een speciale focus op de verschillende publicaties die de tentoonstelling begeleiden. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn: Waarom is gekozen voor drie publicaties en geen doorsnee catalogus? Hoe is voortgeborduurd op de filosofie van René Gude? Hoe verhoudt het totaalconcept van de tentoonstelling zich tot de individuele werken?

Een gids geeft een inleiding op de tentoonstelling en neemt de studenten mee in de ontstaansgeschiedenis van deze ‘artist driven’ kunstmanifestatie. Eén van de betrokken schrijvers zal worden uitgenodigd de discussie met de studenten voor te gaan en inzicht te geven in de manier waarop de publicaties zich verhouden tot de werken binnen de tentoonstelling en tot de tentoonstelling in zijn geheel. Snapshot of a larger order wordt begeleid door 3 publicaties. Verantwoordelijk voor de diverse publicaties zijn schrijver en kunstcriticus Lucette ter Borg, kunstenaar en schrijver Florette Dijkstra en schrijver en kunstcriticus Frits de Coninck. Daarnaast kan de tentoonstelling worden beschouwd als een vervolg op de publicatie door het beeld | door het woord van Peter Henk Steenhuis en René Gude.

Je kunt je inschrijven voor het academisch arrangementen op 19 mei, 2 juni, 16 juni, 30 juni en 14 juli. Van 12.00 uur – 13.30 uur of van 14.30 uur – 16.00 uur. Het arrangement kan worden geboekt door groepen vanaf 10 personen. Het maximaal aantal deelnemers is 25. Bij meer personen is het mogelijk om twee rondleidingen tegelijk te boeken. De kosten zijn € 70 (per rondleiding) voor anderhalf uur met een gids en één van de betrokken schrijvers. Dat is exclusief entreeprijs. Studenten betalen een gereduceerd tarief van € 8 (dit is inclusief de Wandelgids). De reguliere entree is € 10. Het arrangement dient ten minste 15 dagen voor het geplande bezoek aangevraagd te worden via info@snapshotschiedam.nl. Een arrangement is in overleg ook op andere data en tijden te boeken.

 

 

educatie Snapshot of a larger order kind student leerling