de onbegrensde tuinen

Eén van de projecten van Snapshot of a larger order is ‘De onbegrensde tuinen’. Een samenwerking tussen kunstenaar Birthe Leemeijer en een groep buurtbewoners uit de nabij gelegen wijk De Gorzen. Dit project leidt tot een ‘grenzeloos’ plantaardig kunstwerk in de omgeving van de tentoonstellingslocatie en in de Schiedamse wijk De Gorzen. De buurt is hierdoor spelenderwijs deelgenoot geworden van de kunstmanifestatie.

Voorgeschiedenis

In het najaar van 2013 startte Birthe Leemeijer samen met een groep vrijwilligers met de aanleg van ‘De onbegrensde tuinen’. Ze stelde zichzelf de vraag in hoeverre een tuin een plaats kan zijn die zich verbindt met zijn omgeving, in plaats van zich er voor af te sluiten. Ze begon daarvoor een onderzoek naar de oorsprong van de tulp, die herleidbaar was tot de hooggebergten van Centraal-Azië. Nederlandse bollenboeren en tulpenjagers trekken nog jaarlijks deze hooggebergten in om nieuwe soorten te vinden en vast te leggen in hun oorspronkelijke leefomgeving. Birthe Leemeijer vond in hun verhalen en beeldmateriaal de basis voor haar plan: het introduceren van de tulp, in de afgelopen eeuwen uitgegroeid tot nationaal symbool, in haar wilde gedaante in het Nederlandse landschap. De botanische tulpen hebben het vermogen te verwilderen en een eigen plek te zoeken, in tegenstelling tot de gekweekte soorten die het moeten doen met de plaats die hen is toegewezen. De oorspronkelijke tulp-eigenschappen waren precies de eigenschappen die Birthe Leemeijer de plant het liefst toedicht voor de onbegrensde tuinen. Ze worden dan ook niet in rijen geplant maar uitgestrooid, zodat een ongeorganiseerd verband ontstaat, precies zoals ze zag op de beelden van de tulpenjagers. Waar de tulpen vallen, worden ze in de grond gestopt.

50.000 tulpenbollen

In het havengebied en de wijk De Gorzen zijn ruim 50.000 bolletjes aangeplant op verschillende braakliggende terreinen. Met vrijwilligers uit de wijk De Gorzen gebeurde dit in oktober en november 2015. Rondom de tentoonstellingsruimte staan de tulpen in april en begin mei in bloei. In de Noletloodsen zelf is een selectie foto’s van tulpenjager Wim Lemmers te zien. Kunstenaar Birthe Leemeijer digitaliseerde de dia’s van zijn ontdekkingsreizen.

Fotografeer zelf de tulpen

Bezoekers kunnen als echte tulpenjagers op ontdekkingstocht naar ‘De onbegrensde tuinen’. Deze speurtocht zal je niet alleen naar de wilde tulpen leiden, maar ook naar plekken in Schiedam die tot dat moment nog onbekend voor je waren. (Her)ontdek Schiedam! Heb je mooie foto’s van de tulpen gemaakt? We ontvangen ze graag via info@snapshotschiedam.nl. Deze foto’s krijgen een plek de diashow die te zien is op een televisiescherm in de Ketelkantine. Ook worden de foto’s gebruikt als beeldenarchief voor het project.

 

foto kim van zweeden onbegrensde tuinen snapshot of a larger order birthe leemeijer